2017-1.3.1-VKE-2017-00006 projekt

projekt címe

Diagnosztikai és terápiás fejlesztések a vesebetegség-eredetű halálozás csökkentésére

Kedvezményezett neve: Omixon Biocomputing Kft.

Szerződött támogatás összege: 452 070 895 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 81,95 %

Projekt befejezési dátuma: 2020. 10. 31.

Projektszám: 2017-1.3.1-VKE-2017-00006

projekt tartalmának bemutatása

Világszerte közel 5 millió ember szenved végállapotú veseelégtelenségben, számukra egészségi és gazdasági szempontból is a vesetranszplantáció az ideális megoldás. A veseátültetés jelentősen jobb életkilátásokat és alacsonyabb egészségügyi ráfordítást jelent, mint a dialízis. A transzplantált vese hosszútávú funkcióját elsődlegesen immunológiai faktorok, illetve az átültetés során elkerülhetetlen oxigénhiányos károsodás mértéke határozza meg. Míg a sikeres transzplantációk száma folyamatosan nő, a beültetett szervek hosszútávú működése számottevően nem javult az elmúlt évtizedekben.

A pályázati konzorcium célja olyan új diagnosztikai és kezelési stratégiák kifejlesztése, melyek javítják az átültetés sikerét és biztosítják a vese hosszú távú működését. A konzorciumvezető Omixon áttörést jelentő diagnosztikai eljárásával a transzplantációt megelőzően még pontosabban és gyorsabban azonosítható a szövetek immunológiai egyezése - csökkentve a kilökődés kockázatát. A pályázatban az Omixon olyan új eszközt fejleszt, mellyel világszinten először válik lehetővé a sürgősséggel diagnosztizálandó donorok (pl. baleset, hirtelen agyi katasztrófa) nagyfelbontású genetikai vizsgálatának néhány órán belül történő elvégzése. A Magyar Tudományos Akadémia Gyermekgyógyászati és Nephrológiai kutatócsoportja ezzel párhuzamosan a transzplantáció során elszenvedett oxigénhiányos károsodás csökkentésére keres új terápiás lehetőségeket. Az originális hatóanyag fejlesztése, illetve az átültetés során használt tárolófolyadék optimalizálás a kutatók Sigma-1 receptor agonisták vesevédő hatását leíró korábbi európai szabadalmán alapul.

A pályázat kapcsán olyan új, világszinten élenjáró diagnosztikai eszköz és hatóanyag kifejlesztése és piacra kerülése várható, mely növelheti a sikeres transzplantációk számát, javítja a beültetett szerv működését, ezáltal lényegesen csökkenti a betegek halálozását és mérsékeli az egészségügyi kiadásokat.