2017-1.3.1-VKE-2017-00006 projekt

projekt címe

Diagnosztikai és terápiás fejlesztések a vesebetegség-eredetű halálozás csökkentésére

Kedvezményezett neve: Omixon Biocomputing Kft.

Szerződött támogatás összege: 452 070 895 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 81,95 %

Projekt befejezési dátuma: 2020. 10. 31.

Projektszám: 2017-1.3.1-VKE-2017-00006

projekt tartalmának bemutatása

Világszerte közel 5 millió ember szenved végállapotú veseelégtelenségben, számukra egészségi és gazdasági szempontból is a vesetranszplantáció az ideális megoldás. A veseátültetés jelentősen jobb életkilátásokat és alacsonyabb egészségügyi ráfordítást jelent, mint a dialízis. A transzplantált vese hosszútávú funkcióját elsődlegesen immunológiai faktorok, illetve az átültetés során elkerülhetetlen oxigénhiányos károsodás mértéke határozza meg. Míg a sikeres transzplantációk száma folyamatosan nő, a beültetett szervek hosszútávú működése számottevően nem javult az elmúlt évtizedekben.

A pályázati konzorcium célja olyan új diagnosztikai és kezelési stratégiák kifejlesztése, melyek javítják az átültetés sikerét és biztosítják a vese hosszú távú működését. A konzorciumvezető Omixon áttörést jelentő diagnosztikai eljárásával a transzplantációt megelőzően még pontosabban és gyorsabban azonosítható a szövetek immunológiai egyezése - csökkentve a kilökődés kockázatát. A pályázatban az Omixon olyan új eszközt fejleszt, mellyel világszinten először válik lehetővé a sürgősséggel diagnosztizálandó donorok (pl. baleset, hirtelen agyi katasztrófa) nagyfelbontású genetikai vizsgálatának néhány órán belül történő elvégzése. A Magyar Tudományos Akadémia Gyermekgyógyászati és Nephrológiai kutatócsoportja ezzel párhuzamosan a transzplantáció során elszenvedett oxigénhiányos károsodás csökkentésére keres új terápiás lehetőségeket. Az originális hatóanyag fejlesztése, illetve az átültetés során használt tárolófolyadék optimalizálás a kutatók Sigma-1 receptor agonisták vesevédő hatását leíró korábbi európai szabadalmán alapul.

A pályázat kapcsán olyan új, világszinten élenjáró diagnosztikai eszköz és hatóanyag kifejlesztése és piacra kerülése várható, mely növelheti a sikeres transzplantációk számát, javítja a beültetett szerv működését, ezáltal lényegesen csökkenti a betegek halálozását és mérsékeli az egészségügyi kiadásokat.


 

Az Omixon Biocomputing Kft. és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája a 2017-1.3.1-VKE-2017-0006 pályázatát sikeresen lezárta. Az NKFI finanszírozással sikeresen kifejlesztett és piacra vitt több transzplantációs diagnosztikai terméket.

Az Omixon Biocomputing Kft. és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája (TKI) 2017-ben pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett „Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések” felhívásra, „Diagnosztikai és terápiás fejlesztések a vesebetegség-eredetű halálozás csökkentésére” címmel.

Az Omixon egy 2011-ben alakult, magyar tulajdonú, budapesti székhelyű globális molekuláris diagnosztikai vállalat, amely az egyik legfejlettebb transzplantációs diagnosztikai terméket gyártja és exportálja a világ minden tájára. A pályázatban Akadémiai részről konzorciális partnerként a Semmelweis Egyetemen közel 15 éve működő, TKI kutatócsoport vett részt. A nemzetközileg is jelentős munkacsoport fő profilja a vesekárosodás és a szervtranszplantáció új kórélettani folyamatainak feltérképezése és a későbbiekben gyógyszerfejlesztési szempontból hatékony célmolekulák azonosítása.

A 2017-1.3.1-VKE-2017-00006 azonosító számú pályázaton az Innovációs Testület javaslata alapján, az Omixon 452 070 895 Ft visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert. A pályázat több mint három éves megvalósítása során az Omixon kifejlesztett több olyan világszinten is élenjáró diagnosztikai és kutatási célú eszközt, mely növeli a sikeres transzplantációk számát, javítja a beültetett szerv működését, ezáltal lényegesen csökkenti a betegek halálozását és mérsékeli az egészségügyi kiadásokat.  Az Omixon sikeresen továbbfejlesztette a Holotype termékcsaládját, amelynek új kutatási célú és CE jelzett verzióját bevezette a piacra.

Mindezek mellett kifejlesztésre került az Omixon új NanoType terméke, amely elérhetővé teszi olyan transzplantációs laborok számára is a nagypontosságú genotipizálást, amelyek az alacsony mintaszámú feldolgozás vagy az elvárt rövid feldolgozási idő miatt nem tudták kiaknázni az újgenerációs szekvenálás nyújtotta előnyöket. A HoloType termékcsalád átültetése a forradalmi Nanopore újgenerációs szekvenálási technológiára azonban megnyitotta az utat a korábbi pontatlanabb technológiák hatékonyabb technológiára való lecserélése felé. A NanoType termékcsalád bevezetése a piacra már a pályázat során elkezdődött.

A pályázat keretében a TKI kutatói állatkísérletes módszerekkel sikerrel igazolták egy új Sigma-1 receptor aktiváló kezelés hatékonyságát a vesetranszplantáció kimenetelének javításában. Létrehoztak továbbá egy új összetételű transzplantációs folyadékot, melyről igazolták, hogy javítja a beültetett vese rövid, és középtávú működését, csökkenti a műtét következtében létrejövő oxigénhiány okozta szöveti károsodást, elősegítve ezzel a transzplantáció sikerét (a tároló folyadék szabadalmaztatása nemzetközi fázisban van).

Mindezek mellett, több, új, originális kémiai szerkezetű, szabadalmaztatható Sigma-1 receptor aktiváló hatású vegyületet szintetizáltak, melyből a legígéretesebbnek tűnő két hatóanyagot nagy mennyiségben előállították. Igazolták és bizonyították, hogy ezek fiziko-kémiai tulajdonságai megfelelőek mutagenetikus és tumorgenetikus tulajdonságuk nincs, sejttenyészetben és állatkísérletekben csökkentetik a transzplantációs károsodást.

Az Omixon korábbi piaci sikerei. valamint a támogatással megvalósult TKI fejlesztések garantálják a  cég és a kutatócsoport nemzetközi versenyképességének növelését, ami hozzájárul a gyorsabb növekedéshez, magas hozzáadott értékű termékek sikeréhez, nemzetközileg releváns publikációk megjelenéséhez, új pályázati kooperációk és munkahelyek létrehozásához.

 

További információk: www.omixon.com

Projekt website: www.omixon.com/2017-1-3-1-vke-2017-00006-projekt/