Omixon AzureSeq-200 CE IVD (HU)

Budapest, Magyarország, Pasadena, CA & Cambridge, MA, október 2020

Az Omixon Biocomputing Kft bejelentette, hogy CE jelet kapott az AzureSeq-200  egy-lépéses koronavírus kimutatására alkalmas PCR- tesztje. Az AzureSeq-200 CE IVD egy forradalmian új laboratóriumi folyamatot alkalmaz a virális RNS detektálására a mintában lévő RNS kivonása nélkül. Tudomásunk szerint ez az első egy-lépéses módszer, amely egyrészt ebben a működési módban validálva lett, másrészt nem igényel zárt rendszert. 

A magyar cég az AzureSeq-200 CE IVD terméket a SeqOnce Biosciences, kaliforniai céggel együttműködve fejlesztette ki és kizárólagos forgalmazási jogokkal rendelkezik az Európa, Közel-Kelet és Afrika régióra. AzureSeq-200 CE IVD az első, klinikailag is bizonyítottan működő termék amely lehetővé teszi az RNS-kivonás nélküli víruskimutatást hagyományos laboratóriumi qPCR eszközön és nem szükséges hozzá egy zárt rendszer. Az Omixon az AzureSeq-200 CE IVD tesztet teljesítőképesség-értékelési vizsgálatnak vetette alá és más laboratóriumi PCR eljárásokkal hasonlította össze.

“A klasszikus PCR- vizsgálat a mintából kivont vírus RNS kimutatásán alapul. Az RNS kivonás időigényes (több órát tart), ezáltal nagyobb mértékben igényel humánerőforrást is, emellett reagensigényes és költséges. A reagensgyártó cégek gyakran nem képesek megfelelő mennyiségben és időre szállítani az ehhez szükséges reagenseket. A fentiek miatt óriási szükség van olyan tesztre, amihez nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából elvégezhető a kimutatás. Az AzureSeq SARS-CoV-2 direct RT-PCR tesztet kipróbáltuk, a kapott eredmények teljes mértékben (100%) megegyeztek a klasszikus PCR- vizsgálatok eredményeivel. Ha bevezetjük, a teszttel lehetőségünk lesz a beérkezett mintát rövid időn belül lemérni” – nyilatkozta dr. Vásárhelyi Barna, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója.

“Míg az Omixon alapvetően transzplantációs diagnosztikai teszteket fejleszt a jelenlegi pandémiás helyzetben szükségét éreztük, hogy innovációs képességünkkel hozzájáruljunk a helyzet mielőbbi normalizálásához. Az innováció itt nem áll meg, hamarosan jön az influenza szezon, amikor már egy koronavírust és influenzát megkülönböztető tesztet tervezünk nyújtani. A laboratóriumoknak semmi többletmunkát nem kell végezni. Az influenza kimutatás is a teszt része lesz anélkül, hogy ez a laboratóriumi munkában vagy reagens-költségekben bármi többletet jelentene ” -nyilatkozta  Bérces Attila, az Omixon vezérigazgatója.

 

Elérhetőség 

Bérces Attila, PhD
Chief Executive Officer
attila.berces@omixon.com
+36 70 574 8001

Nagy Nóra, MBA
Head of Market Development and Marketing
nora.nagy@omixon.com
+36 30 633 3050